Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Munkavédelem az irodában

Munkavédelem az irodában

Elsősorban a munkavédelmi szabályok betartását szolgálják a nemzetközileg elfogadott biztonsági jelek, melyek mindegyike következetes és egyértelmű tartalommal bír. A kulcs az információk gyors közlése; elegendő egyetlen pillantás a piktogramokra, és nyelvtől, kultúrától függetlenül mindenki számára érthetővé válnak az adott területen betartandó szabályok, illetve információk. A biztonsági jeleknek munkavédelmi táblák vagy matricák formájában kell helyet kapniuk mindenhol, ahol azt jogszabály írja elő, és ez lényegesen több helyszínt jelent, mint ahogy azt a legtöbben elsőre gondolnák. A magas kockázati besorolású területek, például ipari létesítmények, laboratóriumok mellett ott a helyük a megfelelő tábláknak bevásárlóközpontokban, iskolákban, szállodákban, de még a legkisebb irodákban is. Milyen munkavédelmi feladat merülhet fel egy irodában, és milyen táblákra, matricákra lehet szükség ilyen környezetben?

Munkavédelmi feladatok irodai környezetben

A legfontosabb tudnivaló, hogy a munkavédelmi feladatok ellátása nem csupán nagyvállalati környezetben kap fontos szerepet, sőt, tulajdonképpen független az érintett személyek számától. A Munkavédelmi Törvény szerint a munkavédelmi feladatok ellátása kötelessége az összes munkáltatónak, aki legalább 1 főt foglalkoztat. A legfontosabb teendők között szerepel a kockázatértékelés, valamint az átfogó megelőzési stratégia elkészítése, amit mindenképpen hozzáértőre kell bízni. A munkavédelmi szakembernek pontosan azonosítania kell a veszélyforrásokat, a veszély jellegét és mértékét, mindezek alapján pedig meg kell határoznia a védekezés hatékony módját. Az irodai munkavédelemnek az egyik legalapvetőbb feladata az iroda biztonságos kialakítása és berendezése, amihez szorosan kapcsolódik a munkavédelmi táblák, matricák kihelyezése is.

Milyen munkavédelmi táblákra lehet szükség az irodában?

  • Irodai környezetben leggyakrabban figyelmeztető táblákra van szükség, ilyen lehet például a csúszásveszély tábla, de meredek lépcsőre vagy éppen áramütés veszélyére is figyelmeztethetnek a különféle biztonsági jelek.
  • Olykor a tiltó táblák is nélkülözhetetlenek az irodákban, ezek közül sokszor találkozni a dohányozni tilos táblával, de speciális esetekben tilthatják például a fényképezést is.
  • Rendelkező táblák is helyet kaphatnak az irodákban, ezek olyan célt szolgálhatnak, mint a lift rendeltetésszerű használatának betartása vagy ami most, a koronavírus időszakában igazán aktuális, a szájmaszk, kézfertőtlenítő használatára vonatkozó előírás betartása.
  • Szintén szükség lehet irodai környezetben különféle üzleti táblákra, ebbe a kategóriába olyanok tartoznak, mint a kamerával megfigyelt terület tábla.
  • Ezeken felül a kijáratot, menekülési útvonalat, elsősegélynyújtó helyet is egyértelműen, táblákkal kell jelölni az irodákban, méghozzá megfelelően megvilágítva.
  • Számtalan esetben pedig olyan körülményekkel kell számolni, amiknek egyetlen készen kapható munkavédelmi tábla sem tud megfelelni, ilyenkor egyedi igényekre szabott táblára van szükség.

A körülményektől függően lehet kiválasztani, hogy a biztonsági jelek műanyag tábla vagy öntapadós matrica formájában kapjanak helyet az adott területen. Ezen felül bizonyos esetekben rugalmas megoldásra van szükség, csúszásveszély tábla kihelyezése például elegendő lehet arra az időre, amíg a padló nedves a felmosás miatt, így ezt nem szükséges fixen kihelyezni. Szintén van választási lehetőség a méreteket illetően, ezzel kapcsolatban a munkavédelmi szakember tanácsát érdemes figyelembe venni, aki pontosan tisztában van azzal, hogy milyen távolságból kell láthatóvá tenni a táblákat.

Ha Önnek is fontos, hogy szabályosan járjon el a munkavédelmi feladatokat illetően, szerezze be webáruházunkból a munkavédelmi táblákat! Kínálatunkban minden megtalálható, ami a biztonságos irodai környezet megteremtéséhez szükséges lehet, tábláink többféle kivitelben és méretben kaphatóak, illetve egyedi tábla rendelésére is van lehetőség. Kérdéseit tegye fel bátran, szakértőink rendelkezésére állnak!