Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Megelőzés és iránymutatás: a tűzvédelmi táblák szerepe

Figyelmeztető táblákA létesítményüzemeltetés egyik legfontosabb területe a biztonság megteremtése, vagyis a tűz- és munkavédelmi szabályok betartása. Ahhoz, hogy ez hiánytalanul megvalósuljon, gondoskodni kell a szükséges biztonsági jelzések kihelyezéséről, pontosan az előírtak szerint. Ezek egyfelől a megelőzést szolgálják, másfelől pedig iránymutatást adnak ahhoz, hogyha a baleset bekövetkezik, hogyan lehet minimalizálni a veszteségeket.

A tűz jelenti az egyik legnagyobb veszélyforrást, hiszen a lángok rövid időn belül hatalmas pusztítást tudnak végezni. Ennek megfelelően egyetlen, szabályosan üzemelő létesítményből sem hiányozhatnak a tűzvédelmi táblák, de ehhez kapcsolódóan munkavédelmi táblákra is szükség van. Vegyünk alapul tehát egy tűzesetet, és nézzük meg ezen keresztül, milyen biztonsági jelzések tudják támogatni a tragédiák elkerülését!

Mindent a megelőzés érdekében

A legfontosabb természetesen az, hogy ne is forduljanak elő balesetek, ennek érdekében pedig a munkavédelmi táblák két típusát is segítségül kell hívni. Nyomatékosan fel kell hívni a figyelmet a veszélyforrásokra, erre szolgálnak a figyelmeztető táblák, mint amilyen például a „Vigyázat! Tűzveszély!” tábla. Tiltani kell továbbá a veszélyes magatartást, ennek érdekében van szükség tiltó táblákra, ilyen többek között a „Dohányzás és a nyílt láng használata tilos!” tábla.

A szakszerű segítség nélkülözhetetlen

Sajnos minden óvintézkedés ellenére történhetnek balesetek, ilyenkor pedig haladéktalanul értesíteni kell a tűzoltókat és segítséget kell kérni. Bár alapvetően mindenki jól tudja, milyen számot kell tárcsázni ilyenkor, a pánik könnyen úrrá lehet ilyenkor az emberen, ezért erre a helyzetre is van tábla. A „Tűzeset, káreset bejelentése” tábla összefoglalja a legfontosabb telefonszámokat és támpontokat ad arra vonatkozóan is, hogy milyen információkat kell megadni segélyhívás alkalmával.

Az oltás megkezdése

Amennyiben a tűz mértéke és veszélyességi foka engedi, az életveszély elhárítása érdekében a szakemberek helyszínre érkezéséig meg lehet kezdeni az oltást. Ehhez feltétlenül szükséges tudni, hogy a létesítményben hol találhatók a tűzoltás eszközei, melyet szintén táblák jeleznek. Többek között a „Tűzoltótömlő” tábla segít tájékozódni és gyorsan cselekedni, hiszen bárki számára érthető, egyértelmű jelzést ad az eszköz hollétét illetően.

Elektromos tűz esetén tilos vízzel oltani, ilyenkor az első lépés mindig az áramtalanítás, ehhez pedig szintén irányt kell mutatni, nélkülözhetetlen tehát a „Főkapcsoló” tábla. Abban az esetben, ha benzin vagy olaj ég, és nincs kéznél semmi, amivel el lehet vonni az oxigént, a homok az egyik legjobb megoldás, ehhez fel kell kutatni a létesítményben a „Tűzoltóhomok” táblát, ami megadja a pontos helyet.

Ha menekülésre kerül sor

Abban az esetben, ha nincs mód a tűz megfékezésére, illetve már biztosan senki nincs életveszélyben, a lehető legrövidebb úton el kell hagyni a létesítményt. Ehhez szükség van a menekülési utat jelző táblákra, amik határozottan jelölik, hogy tűz esetén melyik irányba kell elindulni. Mivel a kézenfekvőnek tűnő megoldás nem feltétlenül biztonságos, olyan táblák is segítséget tudnak nyújtani ilyenkor, mint a „Tűz esetén ne használja a liftet!”

Mindezek alapján jól látszik, mennyi különféle tűzvédelmi táblára és egyéb biztonsági jelzésre lehet szükség, a szabályok betartásához pedig ráadásul az sem mindegy, hogy ezek pontosan hol és milyen formában kerülnek ki. A biztonság megteremtéséhez feltétlenül kérje szakember segítségét a táblák kiválasztását, illetve kihelyezését illetően, ne feledkezzen meg továbbá a kötelező tűz- és munkavédelmi oktatásokról!

Amennyiben épp most alakítja ki a munkakörnyezetet, esetleg a meglévő táblák valamelyike megérett a cserére, nézzen körül nálunk! Tűz- és munkavédelmi táblák széles kínálatát biztosítjuk, melyek mindegyikét többféle kivitelben rendelheti meg, de akár egyedi változatot is készítünk Önnek. Ha kérdése lenne a témában, lépjen velünk kapcsolatba megadott elérhetőségeink egyikén, szívesen segítünk!