Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A figyelmeztető táblák szabályai és lehetőségei

figyelmeztető táblákA biztonságos munkakörnyezet megteremtése elsődleges fontosságú minden területen, azonban ennek módszerei és eszközei igencsak eltérőek lehetnek. Olyan környezetben, ahol valamilyen veszélyforrásra kell felhívni a figyelmet, biztonsági és egészségvédelmi jelekkel lehet egyértelművé tenni, hogy mire kell számítani. A jelekkel ellátott figyelmeztető táblák teszik lehetővé, hogy a területen tartózkodók időben felismerjék a veszélyforrást, ezzel pedig jelentős mértékben csökkenthető a balesetek kockázata.

A figyelmeztető táblákat meghatározott szabályok alapján kell kialakítani, amitől egyedi jelek esetén sem lehet eltérni. A táblák közös jellemzője a sárga háttérszín, melynek legalább a jel felületének felét kell kitennie, hiszen ez teszi figyelemfelkeltővé a jelet. Maga a jel minden esetben egy piktogram, amit egy háromszögnek kell körbevennie. A szín itt is fontos, a piktogramnak és a háromszög szegélyének is feketének kell lennie, ami megfelelő kontrasztot ad a sárga háttérrel. A piktogramok alatt rendszerint szöveges formában is fel van tüntetve, hogy milyen veszélyforrással kell számolni az adott területen.

Milyen szabályok vonatkoznak a figyelmeztető táblákra?

A figyelmeztető táblákkal kapcsolatban a munkahelyen alkalmazandó biztonsági és egészségvédelmi jelzésekről szóló 2/1998.(I.16) MüM rendelet az irányadó. A táblákat úgy kell kihelyezni a területen, hogy azokat meghatározott távolságról egyértelműen fel lehessen ismerni, és ezt a távolságot is jogszabály írja elő. A táblák kihelyezése, azok meglétének rendszeres ellenőrzése, valamint karbantartása a munkáltató kötelessége. Amennyiben a táblák állapota megköveteli, gondoskodni kell a cseréről, ami értelemszerűen szintén a munkáltató feladatkörébe tartozik.

Milyen kivitelben érdemes megrendelni a táblákat?

Más munkavédelmi táblákhoz hasonlóan a figyelmeztető táblák is többfélék lehetnek méretüket és alapanyagukat illetően, ezekkel kapcsolatban szabadon lehet dönteni. Általában két méret rendelhető, 150x100 mm-es, illetve 160x240 mm-es, az anyagot tekintve pedig szintén két lehetőség van, az egyik az öntapadó vinyl, a másik pedig a műanyag. A méret értelemszerűen adott, az anyagot illetően viszont érdemes elgondolkodni a lehetőségeken, hiszen a két verzió eltérő előnyöket tartogat.

  • Öntapadó vinyl táblák: Ez az alapanyag univerzálisnak tekinthető, hiszen nem csak beltéren alkalmazható, hanem kültéren is. Ellenáll a magas és az alacsony hőmérsékletnek egyaránt, sőt, vízálló is, ezért sokáig lehet számítani azokra a figyelmeztető táblákra, amik ebből az anyagból készülnek. A kihelyezésnél nagy figyelmet érdemelnek az előkészületek, egyenleges, tiszta és zsírtalan felületre kell ragasztani az öntapadó vinyl táblákat.
  • Műanyag táblák: Ezt az alapanyagot nagyon könnyű megmunkálni, felülete pedig kifejezetten sima, melynek köszönhetően jól szitázható. A műanyagból készült figyelmeztető táblák alapvetően magasabb árkategóriában kaphatóak, mint az öntapadó vinyl változatok, viszont valamivel strapabíróbbak és tartósabbak is. A felülettől függően a táblák kihelyezése történhet egyszerű kétoldalú ragasztóval, de szöggel vagy akár csavarral is.

Mindezeken felül egyedi figyelmeztető táblákat is lehet választani, amennyiben az adott területen egyik előre gyártott változat sem állja meg a helyét. Ezeknél az alapanyagról, a méretről és a táblákra kerülő feliratról is a megrendelők dönthetnek, előbbi kettő esetében a lehetőségek száma értelemszerűen véges. Ez az opció azonban csak akkor jöhet szóba, ha közvetlenül a gyártótól rendelnek a vevők, a táblák méretén és anyagán felül tehát a beszerzés helyéről is megfontoltan kell dönteni.

Új táblákat kell kihelyezni a munkaterületen? Cserére szorulnak a régi figyelmeztető táblák? Ha eddig még talált olyan partnert, aki az Ön számára kedvező feltételeket tudta volna biztosítani a beszerzéshez, ránk számíthat! Nézzen körül webáruházunkban, ha szükségét érzi, kérje bátran szakértőink segítségét, és gondoskodjon a biztonságos munkakörnyezet megteremtéséről velünk!

Tartalomhoz tartozó címkék: Figyelmeztető tábla