Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit a munkavédelmi táblákról tudni érdemes

munkavédelmi táblákAhány cég, annyi féle egyedi körülmény merülhet fel a munkavégzés során, de egyetlen dolog biztos, ha a munkavállalók biztonsága vagy egészsége a legkisebb mértékben is veszélyben van, meg kell tenni a szükséges óvintézkedéseket. Ide sorolhatjuk többek között a meghatározott időközönként tartott munkavédelmi oktatásokat és a szükséges munkaruházat, védőeszközök biztosítását, de ezekkel nem érnek véget a munkavédelemhez kapcsolódó feladatok. Ha a körülmények megkövetelik, nem maradhat el a munkavédelmi táblák kihelyezése, melyek a balesetek elkerülését szolgálják, és szélsőséges esetben akár életet is menthetnek. A munkavédelmi táblákkal kapcsolatban két nagyon fontos tényezőt kell szem előtt tartani; a megfelelő jelentéssel bíró jelzést kell választani, és azt a megfelelő helyen, illetve módon kell kihelyezni.

A munkavédelmi táblák típusainak rövid áttekintése

Mindegyik munkavédelmi táblának ugyanaz az alapvető feladata; figyelemfelkeltés és megelőzés. Ám attól függően, hogy pontosan milyen jelentőségtartalommal bírnak, három nagy csoportba sorolhatjuk a táblákat, ezek a tiltó, rendelkező és figyelmeztető jelzések. Mindegyik egy meghatározott mértani formával és színnel jelölt piktogram, és természetesen mindegyiknek egyedi jelentése van. Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogy mire hívják fel a figyelmet és pontosan hogyan néznek ki egyes kategóriába tartozó munkavédelmi táblák!

  • A tiltó táblák olyan jelzések, amik valamilyen veszélyes magatartást tiltanak. Kör alakúak, a szegélyük vörös, a rajtuk lévő piktogramok feketék, a hátterük fehér.
  • A rendelkező táblák előírnak valamilyen meghatározott magatartást. Szintén kör alakúak, viszont nincs szegélyük, a teljes hátterük kék, a piktogramok pedig fehérek.
  • A figyelmeztető táblák felhívják a figyelmet valamilyen veszélyforrásra. Háromszög alakúak, a szegélyük és a rajtuk lévő piktogramok feketék, a hátterük sárga.

A jelentésen túl csoportosíthatjuk a munkavédelmi táblákat szakterület szerint is, ebből a megközelítésből beszélhetünk például érintésvédelmi, ADR és építőipari táblákról.

Hogyan kell kihelyezni a munkavédelmi táblákat?

munkavédelmi táblákA táblák kihelyezése a munkáltató feladatkörébe tartozik, ugyanakkor munkavédelmi szakember közbenjárására van szükség. A szakember megállapítja, hogy milyen veszélyforrásokkal kell számolni az adott területen, ennek milyen hatásai lehetnek és mindezeket figyelembe véve javaslatot tesz a munkavédelmi táblák kihelyezésére.

Ha valamilyen általános veszélyről van szó, a táblákat a terület határánál, illetve az épület bejáratánál kell kihelyezni, konkrét veszélyforrás esetén pedig az ahhoz legközelebb eső helyen. A táblák helyének meghatározásakor figyelembe kell venni a jogszabályban előírt felismerési távolságot, ez a tiltó és rendelkező táblák esetében például 5 méter. Fontos tényező a kihelyezésnél a magasság és a látómező, figyelembe kell venni továbbá az esetleges akadályokat is, hiszen a legfontosabb, hogy a munkavédelmi táblák jól látható helyre kerüljenek. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a megvilágítást sem, ha a természetes fény nem bizonyul elégségesnek, mesterséges megvilágításra van szükség vagy speciális eljárással készült táblákat kell választani (fényvisszaverő anyag, fluoreszcens festék).

Amennyiben a munkavédelmi táblák állapota megköveteli, haladéktalanul gondoskodni kell a cseréjükről, ha pedig idővel a körülmények megváltoznak és ennek okán a jelzések szükségtelennek bizonyulnak, el kell távolítani azokat. Mindezekben a munkavállalók is fontos szerepet játszanak, hiszen rendszerint ők találkoznak nap, mint nap a táblákkal, ennélfogva ha azt tapasztalják, hogy azok nem tudják betölteni a funkciójukat, tájékoztatniuk kell a munkáltatót.

Ha elérkezett az idő a cserére, esetleg a megváltozott körülmények új munkavédelmi táblák használatát teszik szükségessé, a legjobb helyen jár! Webáruházunkban tiltó, rendelkező és figyelmeztető táblák széles kínálata várja, illetve ezeken felül is számtalan munkavédelmi táblát találhat, de ha egyik sem felel meg az igényeinek, egyedi táblákat is rendelhet tőlünk. Böngésszen bátran, és forduljon hozzánk bizalommal szakmai kérdéseivel!

Tartalomhoz tartozó címkék: Munkavédelmi tábla